Hop til hovedindholdet

Fælles kurser for frivillige i Nordsjælland logo

Hvorfor være inde, når alt håb er ude? - kursus om at bruge naturen i det frivillige sociale arbejde


Dato og tid

Lørdag d. 11. september 2021 kl. 10:00 til 16:00

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 26. august 2021 kl. 09:00

Sted

Frivilligcenter Hillerød/ Kedelhuset, Fredensvej 12 B, 3400 Hillerød Frivilligcenter Hillerød/ Kedelhuset
Fredensvej 12 B
3400 Hillerød

Hvorfor være inde, når alt håb er ude? - kursus om at bruge naturen i det frivillige sociale arbejde


Arrangementsbeskrivelse




Hør om naturens indvirkning på menneskers velbefindende, og lær hvordan I kan bruge naturterapi og beslægtede metoder i jeres arbejde med forenings brugere. Dette lokale kursus præsenterer viden og værktøjer, der hjælper brugere og udsatte mennesker med at forstå værdien af frisk luft, bevægelse og fysisk aktivitet.

I det frivillige sociale arbejde møder vi ofte brugere, der sidder meget inde, bevæger sig alt for lidt og som virkelig trænger til at komme ud i grønne eller blå omgivelser og være mere fysisk aktive. Og nu hvor vi må samles helt op til 25 mennesker omkring udendørs foreningsaktiviteter, kan I med fordel begynde at forberede, hvordan I får jeres bruger med uden for. Men, hvordan  bærer I jer ad med at give dem det der kærlige skub op af stolen og ud i naturen, så de kan få det bedre?

Dette kursus præsenterer viden og værktøjer fra naturterapi og giver blandt andet svar på spørgsmål som fx:

Hvordan kan naturen afhjælpe stress, angst og depression?
Hvordan virker naturen?
Hvem virker naturen bedst på? 
Hvor stor en dosis natur skal der til?
Hvad kan man gøre rent praktisk for at hjælpe brugerne?
Hvem henvender kurset sig til?
Kurset er målrettet frivillige og ansatte i foreninger, frivillige organisationer, frivilligcentre og initiativer, der udfører frivilligt socialt arbejde. Deltagerne har brugerkontakt, og møder inaktive brugere, som de gerne vil hjælpe til at komme mere ud i den skønne natur. Kurset kræver ingen særlige forudsætninger, men det er vigtigt, at deltagerne forbereder sig og deltager aktivt i øvelser og diskussioner.

Varighed og form
Kurset er tilrettelagt som et heldagskursus. 

 

Kurset byder på oplæg fra underviser, praktiske øvelser og fælles drøftelser. Undervejs udveksler deltagerne egne erfaringer. På dagen vises nogle få korte videoklip på engelsk. Underviseren forklarer og kommenterer dem på dansk, så deltagerne behøver ikke være gode til engelsk for at kunne følge med.

 

Inden kurset skal deltagerne besvare et spørgeskema, som underviseren skal have retur inden kursusdagen. Her bliver deltagerne blandt andet bedt om at nævne en konkret udfordring med brugerne fra deres frivillige arbejde. Efter kurset løser deltagerne en selvalgt opgave.

 

Alle deltagere skal medbringe tøj og fodtøj efter årstid, vind og vejr, da en del af kurset foregår udendørs.

Kursusindhold
Kurset præsenterer viden og værktøjer til at hjælpe foreningens brugere med at komme ud under åben himmel og derigennem få det bedre fysisk og psykisk. Kurset bygger på forskning og redskaber fra psykologi og naturterapi. Vi arbejder med konkrete metoder og sætter erfaringer og eksempler fra de frivilliges hverdag i spil, så de får kompetencer til at bruge det, de lærer på kurset, i deres frivillige arbejde.

Efter kurset ved deltagerne blandt andet:

Hvorfor bør brugere komme ud i naturen?
Hvad ved vi om naturens effekter på menneskers fysiske og psykiske sundhed - og mekanismer bag?
Hvordan kan man helt konkret inddrage naturen i det frivillige arbejde?
 

Vi anbefaler, at deltagerne efter kurset sætter tid af til at afprøve de værktøjer, som de bliver præsenteret for på dagen. Det er med til at sikre dem et større udbytte af kurset.

Supplerende viden om naturen som ”medicin”
Hansen, Regner (2016). Natur giver ro i sindet. Magasinet P, 7, 26-31.
 

Hent gratis materialer i Læringsbanken
I CFSA's læringsbank finder I faglige artikler, podcasts og bøger om frivillighed og civilsamfund. Materialerne kan I bruge kvit og frit, når I tilrettelægger og faciliterer kurser, læringsaktiviteter og kompetenceudvikling for jeres frivillige, bestyrelsesmedlemmer eller ansatte.

Tag et kig på materialerne i Læringsbanken 

Underviser Ebbe Lavendt
Ebbe Lavendt er autoriseret psykolog og leder af Center for Positiv Psykologi og har stor erfaring som psykolog, underviser, supervisor, rådgiver, coach og terapeut. Ebbe har blandt andet arbejdet med hjemløse på herberget Skiftesporet og har i øvrigt været tilknyttet Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Som den eneste danske psykolog har han gennemført uddannelsen Master of Applied Positive Psychology.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >